Buah
merupakan sumber utama membekalkan vitamin, mineral, serat, dan antioksidan
yang penting untuk kesihatan. (Ni lah maksud "KAYA" tu) Serat misalnya, dapat mengurangkan masalah
sembelit, manakala vitamin dan mineral membantu mencegah penyakit. Antioksidan pula
melambatkan proses penuaan dan pelbagai khasiat. Betik, tembikai dan pisang adalah
antara buah yang senang didapati dan paling penting, ketiga-tiganya ada
kebaikan tersendiri tau..
BETIK
Kaya dengan vitamin A, kalsium dan mengandungi kandungan enzim
papain untuk memecahkan protein serta digunakan bagi melembutkan daging. Betik juga membantu memudahkan penghadaman.
Betik
mengandungi kalium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin. Jumlah kalorinya juga
sangat rendah. Betik yang ranum kaya dengan vitamin C dan mengandungi serat yang tinggi.
Cukup sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit.
TEMBIKAI
Mengandungi kadar kalori yang sangat rendah. Kaya dengan
kalsium, karbohidrat, lemak, zat besi, magnesium, fosforus, potasium, protein,
sodium, dan gula. Untuk pengetahuan anda, kandunga potasium dalam tembikai membantu masalah tekanan
darah dan mengurangkan risiko serangan batu karang tau.
Malah dapat
meredakan simptom osteoartris, selain kaya bahan anti oksidan yang dapat
mengelakkan serangan kanser dan penyakit jantung. Tembikai dikatakan dapat mengatasi
masalah penglihatan tidak jelas pada waktu malam. So, banyak-banyak la makan tembikai ye...
PISANG
Ia boleh dimanfaatkan dari kulit hingga isinya. Ia juga kaya dengan
vitamin, galian, gula yang menyihatkan dan karbohidrat untuk tenaga, selain
rasa enak. Pisang mengandungi vitamin C dan ia bukan sahaja membantu sisten
imunisasi, malah menggalakkan kulit sihat dan menawan.
Buah dan
kulit pisang sering digunakan untuk merawat kecantikan terutama bagi menegang,
melembabkan kulit muka dan menjadikan wajah lebih berseri.
Tahukah anda bahawa pisang
boleh buatkan anda gembira?? Protein dalam pisang dikenali sebagai trptofan ditukar
kepada serotonin. Serotonin ini merupakan sejenis bahan yang mampu menghasilkan perasaan tenang, membangkitkan ragam diri
secara keseluruhannya dan membuatkan anda gembira. Jika rasa kecewa, cuba nikmati
keenakan pisang sambil rasakan perubahan perasaan daripada negatif kepada
positif.. So, jom makan pisang tatkala dalam keadaan kecewa.. Hope semua info ini berguna untuk anda semua.. Semoga berjumpa lagi di terbitan akan datang.. Bye.. :-)
1 comment:
unable to walk as far as they could 12 months ago or avoid activities that can increase symptoms of shortness of breath, chest pain and dizziness or syncope. This may often be confused with the ageing process, but is not considered a normal process of getting older. Signs of Heart Disease Australia
Post a Comment